Dienend Leiderschap in 22.023 stappen.

Dienend Leiderschap in 22.023 stappen.

30 december 2022

Afgelopen week heb ik een lesje bescheidenheid, vergeving en dankbaarheid gehad, drie van de acht kenmerken van Dienend Leiderschap.

Met ons gezin hebben we een aantal dagen doorgebracht op Ameland. Iedere dag lekker wandelen met de kinderen en de honden, schelpen zoeken en uitwaaien. Op woensdag had geen van hen zin om mee te gaan, dus ging ik alleen. Vol goede moed vertrok ik vanuit ons huisje in Ballum. Om te voorkomen dat ik door een harde zuidwesterwind (kracht 5) op het strand gezandstraald zou worden, besloot ik door de duinen naar de vuurtoren in Hollum lopen en vanuit daar over het strand weer terug. Een flinke 14 km wandelen, goed voor lijf, hoofd en hart.

De heenweg ging prima en na ruim een uur lopen stond ik naast de vuurtoren. Blij dat ik eindelijk naar het strand kon, begon ik aan de terugweg met de wind in mijn rug. Iets langer in afstand dan dezelfde weg terug, maar dat geeft niet als je in alle alleenheid en rust gewoon kan zijn.

De duinen werden steeds vlakker en het strand steeds breder. Ik ben gek op mensen maar ik kan ook enorm genieten van even geen mensen! En dat zag ik al een tijdje… geen mensen. Toen er ook steeds meer water aan mijn rechterkant kwam,  heb ik toch maar even gekeken op Maps hoe het gebied er van bovenaf uitziet (zie het mooie plaatje hier rechts). Tot dat moment  was ik er van overtuigd dat gewoon langs de zee doorlopen een prima optie was. Hoog water was de afgelopen dagen immers ook al rond 13 uur geweest. Nu was het 13.20 uur en zou het water al weer afgaand zijn toch?

Hmm, voor alle zekerheid toch even kijken op “getijden Ameland”. Hoog water om 13.59 uur! Nog 39 minuten voordat het stuk waar ik nu ben onder water staat… Da’s niet handig, ik moet als de sodemieter maken dat ik hier weg kom! Eigenwijs als ik ben, negeerde ik bij het begin van mijn terugweg de weigering van Maps om mijn route langs het strand aan te geven en liep ik gewoon door. “Zolang ik links de zee heb en rechts het land, loop ik richting Ballum en daar moet ik zijn!” Op zich volstrekt logisch gedacht vond ik. Totdat ik vanaf een heuveltje om me heen keek en zag hoeveel water er lag tussen mij en het strandpaviljoen van Ballum.

Er zat maar één ding op, omdraaien en in looppas terug naar een plek hogerop voordat het water zijn hoogste punt zou bereiken. In geval van een ‘worst case scenario’ stuurde ik mijn vrouw mijn locatie. Dan hadden ze in ieder geval “een plek van waar het laatst contact was geweest” schoot door mijn hoofd. Wat een gekkigheid! Wat een stomme actie weer Harms! Lekker eigenwijs doorlopen en denken dat jij het heus wel beter weet dan de routeplanner, straks kun je geen kant meer op en kun je om hulp gaan roepen of bellen, of je verzuipt gewoon in de Noordzee… 

Allemaal oordelen over mezelf, terwijl ik op een drafje door het zand terug richting de vuurtoren stiefelde. Na een tijdje zag ik in de verte weer een mens. Oké, dat is een goed teken, ik ga niet verzuipen. Even neem ik de tijd om stil te staan en adem te halen. Want als er angst in mijn lijf zit, is dat wat helpt. Ademen, zuurstof, armen in de lucht, ruimte… ONTspanning. De angst maakt plaats voor dankbaarheid. 

Gelukkig was ik alleen op pad en niet met onze kinderen 🙏🏼

Gelukkig heb ik op tijd gezien dat het niet ging zoals ik had verwacht 🙏🏼

Gelukkig had ik de moed om om te keren 🙏🏼

Gelukkig ben ik sterk genoeg om tegen de wind en regen in door het zand naar de veiligheid te rennen 🙏🏼

Volledig doorweekt en met een bijna paars hoofd (ik kleur best snel) stond ik uiteindelijk boven aan een duin van de eerste strandopgang die ik kon vinden. Een berichtje van mijn vrouw: “Wil je ook nog helemaal naar huis lopen of zullen we je oppikken?” Ook zo’n puntje bij mij, hulp accepteren (of om hulp vragen)… Ik kijk naar mijn drijfnatte broek, voel de blaar op mijn hak en check op Maps hoever lopen het nog is naar ons huisje. Nog 5,6km wordt er aangegeven. Ergens voelt het als falen en een oud gedachtenpatroon dat zegt: “Je zou het toch doen? Heen én weer terug?” dringt zich aan me op. Ik ben me er volledig van bewust en dat maakt dat ik vandaag de keuze kan maken om lief te zijn voor mezelf. Dus ik stuur terug: “Ik loop richting het Jan Roepespad, daar kun je met de auto komen”.

Ik heb geleerd dat ik de bescheidenheid mag hebben om beter te kijken naar wat de routeplanner mij zegt of in ieder geval uit te zoeken waarom hij dat zegt. Daarbij heb ik geleerd om mijzelf te vergeven als ik fouten maak en ben ik dankbaar voor deze waardevolle les. Als bonus nog het wat mij betreft aller belangrijkste kenmerk van Dienend Leiderschap, authenticiteit, want dit is zó de manier waarop ik leer! Hoe fascinerend! 

Wil je meer weten?

Wil je graag meer weten over dit onderwerp of kun je wel wat hulp gebruiken bij het jezelf leren kennen of van jezelf leren houden? Kijk dan bij Coaching of neem contact met mij op.

Contactgegevens

Shining Eyes Coaching & Training

E: birgit@shining-eyes.nl
T: +31628437479
KvK: 84977566
BTW nr.: NL003006290B61

Locatie

Shining Eyes Coaching & Training is gevestigd in Deventer. Sessies vinden voornamelijk plaats op locaties buiten (denk aan bos, natuurgebied, park, e.d.) en zijn derhalve niet gebonden aan een vaste standplaats of omgeving.

Contactgegevens

Shining Eyes Coaching & Training

E: birgit@shining-eyes.nl
T: +31628437479
KvK: 84977566
BTW nr.: NL003006290B61

Locatie

Shining Eyes Coaching & Training is gevestigd in Deventer. Sessies vinden voornamelijk plaats op locaties buiten (denk aan bos, natuurgebied, park, e.d.) en zijn derhalve niet gebonden aan een vaste standplaats of omgeving.

Algemene Informatie

Bewustzijn en zingeving

In veel studies is aangetoond dat een scherper bewustzijn en een grotere focus op zingeving sterk bijdragen aan geluk. Toch rennen we maar door en staan we te weinig stil bij wat er gebeurt in ons leven. Is dit bij jou ook het geval en wil je dit veranderen? Samen met de coach kijk je naar je werk en leven. Je observeert je gedachten en gevoelens en de betekenis daarvan voor jouw welbevinden. Dankzij dit bewustzijn verstevig je het contact met jezelf en sta je (weer) aan het roer van je eigen leven. Ook als er tegenslagen en uitdagingen op je pad komen.

Veerkracht

Soms heb je het gevoel dat het elastiek te veel is uitgerekt. Je krijgt jezelf niet meer ‘opgepept’ en kleine gebeurtenissen kunnen je al van streek maken. Je incasseringsvermogen lijkt uitgeput en je krijgt steeds vaker te horen dat je je druk maakt ‘om niks’. Coaching kan je helpen om meer veerkracht te ontwikkelen. Je bent je meer bewust van je valkuilen en kunt de uitdagingen van het leven en werk weer makkelijker aan. Door samen met de coach te kijken naar onderliggende patronen, neemt je veerkracht niet alleen op de korte maar ook op de lange termijn toe.

Balans werk en privé

Een goede balans tussen werk en privé… Je weet dat het belangrijk is, maar krijgt het niet goed voor elkaar. ‘s Avonds ben je uitgeblust. En op je werk functioneer je minder goed dan je zou willen. Met de coach onderzoek je de balans in je leven. Je ontdekt welke valkuilen of stressoren de balans verstoren. Je kijkt naar je energie en de verdeling ervan. En je leert hoe je anders kunt aankijken tegen verplichtingen en waar de ruimte zit voor een gezondere balans. Dat geeft energie.

Communicatie en interactie

Miscommunicatie, een misverstand, irritaties… Het is niet vreemd als je hier wel eens mee te maken krijgt. We luisteren soms maar half, vullen in voor de ander of zijn gewoonweg niet duidelijk in onze communicatie. Met je coach onderzoek je hoe effectief jouw wijze van communiceren is en hoe de interactie met anderen verloopt. Ben je zuiver en bewust in je waarneming? Wordt je boodschap goed begrepen en bereik je wat je wilt met je gesprekken? Zorg je voor een goede balans tussen praten en diepgaand luisteren? Met coaching ben je snel bij de kern en dat levert je veel op.