Fascinerend hoe intentie het verschil maakt.

Fascinerend hoe intentie het verschil maakt.

8 juni 2022

Afgelopen week had ik er weer één. Zo’n moment waarop een al eerder verworven inzicht ineens weer vol tot je doordringt.

In Augustus wordt bij ons thuis een houtkachel geplaatst. (Tja, je kan er wat van vinden maar volledig afhankelijk zijn van elektriciteit in een moderne / gasloze nieuwbouw woning, vonden wij na een winter met storing in de warmtepomp niet erg prettig). Anyway, bij een houtkachel hoort hout en dat moet droog zijn om lekker te fikken. Dus heb ik naast ons huis een opslag voor haardhout getimmerd en ben ik begonnen met het aanleggen van een aardig voorraadje hout.

Binnen een paar dagen had ik in de buurt een goed adresje gevonden bij mensen die afscheid namen van hun kachel en het bijbehorende hout. Na een paar keer heen en weer rijden met een goed gevulde aanhanger, lag er zo’n kleine 6 kuub aan hout naast het huis. Deels gekloofd en deels in flinke blokken. Flinke blokken beuk en eik. Want ja, dat zijn de houtsoorten die je moet hebben zo zeggen de zoekresultaten op de vraag “wat is goed brandhout?” En waarom zijn ze zo geschikt? Precies, ze zijn knetterhard!

Daar stond ik met mijn Pipi Langkous attitude “ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”. Grote kloofbijl in de hand, hakblok op de tegels, het te kloven blok beuk er bovenop en gaan!

Uhm, ja… en gaan. Nee dus, een afdruk van de bijl stond weliswaar in het blok maar doormidden was hij zeker niet. Er zat niet eens een barst of breuk in. Na een moment van verontwaardiging en daaropvolgende reflectie kwam ik tot de conclusie dat ik teveel nadacht terwijl de bijl van ver boven mijn hoofd richting het blok ging. Een klein beetje angst om mezelf in mijn schenen te hakken voelde ik in de verte. Gedachten en gevoelens over de hardheid van zowel het hout als ook de bijl zorgden ervoor dat ik ergens geremd was, niet volledig mijn authentieke zelf. Hierdoor kon ook mijn kracht niet volledig tot uiting komen. Daar waar ik 5 jaar geleden wellicht nijdig zou zijn geworden of gefrustreerd, gebeurde nu het tegenovergesteld. Ik moest glimlachen en voelde me rustig. “De kwaliteit van aandacht en de intentie van een leider bepalen het succes”, een prachtig inzicht dat ik kreeg tijdens gesprekken over leiderschap, ging door mijn hoofd.

Met mijn ademhaling naar mijn buik, bewust zijn, aandacht richten op waar het om gaat en intentie bepalen. Gedachten loslaten en gaan! Het is zo cool om weer te ervaren dat het echt waar is.  De kwaliteit van mijn aandacht en de pure intentie om het blok doormidden te krijgen hebben er voor gezorgd dat het lukte!

Fascinerend hoe zelfs bij het kloven van hout de intentie zo’n belangrijke rol speelt!

Geïnspireerd door karate kid, mister Myagi en Inge Nuijten.

kracht van intentie

Wil je meer weten?

Wil je graag meer weten over dit onderwerp of kun je wel wat hulp gebruiken bij het jezelf leren kennen of van jezelf leren houden? Kijk dan bij Coaching of neem contact met mij op.

Contactgegevens

Shining Eyes Coaching & Training

E: birgit@shining-eyes.nl
T: +31628437479
KvK: 84977566
BTW nr.: NL003006290B61

Locatie

Shining Eyes Coaching & Training is gevestigd in Deventer. Sessies vinden voornamelijk plaats op locaties buiten (denk aan bos, natuurgebied, park, e.d.) en zijn derhalve niet gebonden aan een vaste standplaats of omgeving.

Contactgegevens

Shining Eyes Coaching & Training

E: birgit@shining-eyes.nl
T: +31628437479
KvK: 84977566
BTW nr.: NL003006290B61

Locatie

Shining Eyes Coaching & Training is gevestigd in Deventer. Sessies vinden voornamelijk plaats op locaties buiten (denk aan bos, natuurgebied, park, e.d.) en zijn derhalve niet gebonden aan een vaste standplaats of omgeving.

Algemene Informatie

Bewustzijn en zingeving

In veel studies is aangetoond dat een scherper bewustzijn en een grotere focus op zingeving sterk bijdragen aan geluk. Toch rennen we maar door en staan we te weinig stil bij wat er gebeurt in ons leven. Is dit bij jou ook het geval en wil je dit veranderen? Samen met de coach kijk je naar je werk en leven. Je observeert je gedachten en gevoelens en de betekenis daarvan voor jouw welbevinden. Dankzij dit bewustzijn verstevig je het contact met jezelf en sta je (weer) aan het roer van je eigen leven. Ook als er tegenslagen en uitdagingen op je pad komen.

Veerkracht

Soms heb je het gevoel dat het elastiek te veel is uitgerekt. Je krijgt jezelf niet meer ‘opgepept’ en kleine gebeurtenissen kunnen je al van streek maken. Je incasseringsvermogen lijkt uitgeput en je krijgt steeds vaker te horen dat je je druk maakt ‘om niks’. Coaching kan je helpen om meer veerkracht te ontwikkelen. Je bent je meer bewust van je valkuilen en kunt de uitdagingen van het leven en werk weer makkelijker aan. Door samen met de coach te kijken naar onderliggende patronen, neemt je veerkracht niet alleen op de korte maar ook op de lange termijn toe.

Balans werk en privé

Een goede balans tussen werk en privé… Je weet dat het belangrijk is, maar krijgt het niet goed voor elkaar. ‘s Avonds ben je uitgeblust. En op je werk functioneer je minder goed dan je zou willen. Met de coach onderzoek je de balans in je leven. Je ontdekt welke valkuilen of stressoren de balans verstoren. Je kijkt naar je energie en de verdeling ervan. En je leert hoe je anders kunt aankijken tegen verplichtingen en waar de ruimte zit voor een gezondere balans. Dat geeft energie.

Communicatie en interactie

Miscommunicatie, een misverstand, irritaties… Het is niet vreemd als je hier wel eens mee te maken krijgt. We luisteren soms maar half, vullen in voor de ander of zijn gewoonweg niet duidelijk in onze communicatie. Met je coach onderzoek je hoe effectief jouw wijze van communiceren is en hoe de interactie met anderen verloopt. Ben je zuiver en bewust in je waarneming? Wordt je boodschap goed begrepen en bereik je wat je wilt met je gesprekken? Zorg je voor een goede balans tussen praten en diepgaand luisteren? Met coaching ben je snel bij de kern en dat levert je veel op.