Het bos: de nieuwe stressbal!

Het bos: de nieuwe stressbal!

Je kent ze vast nog wel, die stressballetjes van vroeger, met gekke gezichten erop. Je kon ze ongestraft keihard knijpen of er mee gooien. En daarmee was het de bedoeling dat de stress zou verminderen.

We leven in een tijd waarin we meer dan voorheen worden geconfronteerd met onmacht, angst, onzekerheid en beperkingen. En stress is zo’n beetje een vaste gast aan tafel geworden. Niet dat iemand daar echt op zit te wachten, het is geen gast die je een warm welkom biedt. Maar hij is er wel en dus hebben we ermee te dealen. Dealen met stress, hoe doen we dat dan? Het stressballetje zie je bijna nergens meer. En wellicht zouden onder de huidige omstandigheden een veelvoud aan balletjes nog onvoldoende zoden aan de dijk zetten.

Een hele mooie, effectieve en vooral erg gezonde manier om stress te reduceren is door het bos in te gaan. Het bos biedt ons mentaal, emotioneel en fysiek precies wat nodig is om onze stress te verminderen. En daarnaast is het bos ook nog eens een prachtige omgeving om te leren hoe je (te hoge) stress kan voorkomen.

Het bos helpt je alle zintuigen te openen en bewust te zijn in het hier en nu.

In het bos kun je makkelijker afstand nemen van alle dagelijkse bezigheden. Je kunt je zintuigen openen en komt daardoor meer in verbinding met het moment, de omgeving en jezelf.

Als je door het bos loopt en je luistert naar de geluiden van de natuur, wordt het parasympatische deel van je zenuwstelsel geactiveerd.  Je bloeddruk en hartslag dalen, je lichaam komt tot rust en kan zich herstellen.

Het zuurstof gehalte in het bos is hoog en de lucht zit vol fytociden. Het inademen van deze kleine deeltjes natuurlijke oliën activeert ons immuunsysteem en het verlaagt het aantal stresshormonen (cortisol) in ons bloed. Je ruikt en ademt de natuur en voelt je meer ontspannen. De fytociden worden uitgescheiden door de bomen maar in de grond van het bos zit nog een extraatje. De onschuldige bacteriën (mycobacteriumvaccae ) die ons immuunsysteem activeren en ons een geluksgevoel geven. Iedere keer als je door het bos loopt, adem je deze oppeppende bacterie in.

Alleen al kijken naar de kleur groen brengt je tot rust. Naast de groene kleur hebben ook de repeterende patronen in de natuur, zoals de nerven in bladeren, de schubben van een dennenappel, de kringen in het water een zeer rustgevende werking op ons.

Door de natuur aan te raken en de verschillende structuren bewust te voelen, maak je letterlijk contact met de natuur. Een verbinding die je in je hele lichaam waarneemt.

Als je ontspannen bent, werkt ook je smaakzintuig beter. Je picknick in een bos smaakt daardoor extra goed.

Dus ook al leven we in een tijd waarin we veel voor onze kiezen krijgen, we kunnen nog steeds naar buiten, naar het bos. Laten we onze zintuigen openen en alle prachtige effecten van het bos tot ons nemen. Dan kunnen we de angst loslaten en vanuit ontspanning onze tanden zetten in de uitdagingen die het leven ons biedt.

Wil je meer weten?

Wil je graag meer weten over dit onderwerp of kun je wel wat hulp gebruiken bij het jezelf leren kennen of van jezelf leren houden? Kijk dan bij Coaching of neem contact met mij op.

Contactgegevens

Shining Eyes Coaching & Training

E: birgit@shining-eyes.nl
T: +31628437479
KvK: 84977566
BTW nr.: NL003006290B61

Locatie

Shining Eyes Coaching & Training is gevestigd in Deventer. Sessies vinden voornamelijk plaats op locaties buiten (denk aan bos, natuurgebied, park, e.d.) en zijn derhalve niet gebonden aan een vaste standplaats of omgeving.

Contactgegevens

Shining Eyes Coaching & Training

E: birgit@shining-eyes.nl
T: +31628437479
KvK: 84977566
BTW nr.: NL003006290B61

Locatie

Shining Eyes Coaching & Training is gevestigd in Deventer. Sessies vinden voornamelijk plaats op locaties buiten (denk aan bos, natuurgebied, park, e.d.) en zijn derhalve niet gebonden aan een vaste standplaats of omgeving.

Algemene Informatie

Bewustzijn en zingeving

In veel studies is aangetoond dat een scherper bewustzijn en een grotere focus op zingeving sterk bijdragen aan geluk. Toch rennen we maar door en staan we te weinig stil bij wat er gebeurt in ons leven. Is dit bij jou ook het geval en wil je dit veranderen? Samen met de coach kijk je naar je werk en leven. Je observeert je gedachten en gevoelens en de betekenis daarvan voor jouw welbevinden. Dankzij dit bewustzijn verstevig je het contact met jezelf en sta je (weer) aan het roer van je eigen leven. Ook als er tegenslagen en uitdagingen op je pad komen.

Veerkracht

Soms heb je het gevoel dat het elastiek te veel is uitgerekt. Je krijgt jezelf niet meer ‘opgepept’ en kleine gebeurtenissen kunnen je al van streek maken. Je incasseringsvermogen lijkt uitgeput en je krijgt steeds vaker te horen dat je je druk maakt ‘om niks’. Coaching kan je helpen om meer veerkracht te ontwikkelen. Je bent je meer bewust van je valkuilen en kunt de uitdagingen van het leven en werk weer makkelijker aan. Door samen met de coach te kijken naar onderliggende patronen, neemt je veerkracht niet alleen op de korte maar ook op de lange termijn toe.

Balans werk en privé

Een goede balans tussen werk en privé… Je weet dat het belangrijk is, maar krijgt het niet goed voor elkaar. ‘s Avonds ben je uitgeblust. En op je werk functioneer je minder goed dan je zou willen. Met de coach onderzoek je de balans in je leven. Je ontdekt welke valkuilen of stressoren de balans verstoren. Je kijkt naar je energie en de verdeling ervan. En je leert hoe je anders kunt aankijken tegen verplichtingen en waar de ruimte zit voor een gezondere balans. Dat geeft energie.

Communicatie en interactie

Miscommunicatie, een misverstand, irritaties… Het is niet vreemd als je hier wel eens mee te maken krijgt. We luisteren soms maar half, vullen in voor de ander of zijn gewoonweg niet duidelijk in onze communicatie. Met je coach onderzoek je hoe effectief jouw wijze van communiceren is en hoe de interactie met anderen verloopt. Ben je zuiver en bewust in je waarneming? Wordt je boodschap goed begrepen en bereik je wat je wilt met je gesprekken? Zorg je voor een goede balans tussen praten en diepgaand luisteren? Met coaching ben je snel bij de kern en dat levert je veel op.