Moed is een keuze.

Moed is een keuze.

13 januari 2022

Bijna 30 jaar geleden zei Mandela het al: “Doe alsof je moedig bent en je wordt niet alleen moedig, je bent het. Iedereen kan dat.” Moed is een ander woord voor lef dat komt vanuit het Hebreeuwse lev en betekent hart. Moed is innerlijk vertrouwen.

Waarom is het voor veel mensen zo moeilijk om moed te voelen of om moedig te zijn? Zijn we misschien te ver verwijderd geraakt van wie we zijn in ons hart? Zijn we te geconditioneerd om te varen op onze ratio, om ons gevoel of intuïtie te negeren omdat we het niet meteen met argumenten kunnen onderbouwen?

En als moedig zijn een keuze is, wat is er dan voor nodig om die keuze te maken? Om deze vraag te beantwoorden is het nodig om uit te zoeken wat er voor zorgt dat je niet moedig bent of geen moed toont. Ga maar eens bij jezelf na, sta even stil bij een situatie waarin je niet moedig was. Wat hield je tegen? Als ik voor mezelf kijk dan is het antwoord angst, angst voor het onbekende, angst voor oordelen van een ander, angst voor verlies van mensen, werk, noem maar op.

Liefde is het tegenovergestelde van angst en die twee kunnen nooit gelijktijdig bestaan. Dus om moed te vinden in jezelf, ga je naar jouw bron van liefde, naar je hart. Je leert jezelf kennen en van jezelf houden zoals je echt bent.  Je bent authentiek, trouw aan jezelf, aan jouw waarden en je neemt verantwoordelijkheid voor je gevoelens en gedrag. Als kan vertrouwen op je innerlijke weten, kun je de angst loslaten en krijgt moed alle ruimte.

Wil je meer weten?

Wil je graag meer weten over dit onderwerp of kun je wel wat hulp gebruiken bij het jezelf leren kennen of van jezelf leren houden? Kijk dan bij Coaching of neem contact met mij op.

Contactgegevens

Shining Eyes Coaching & Training

E: birgit@shining-eyes.nl
T: +31628437479
KvK: 84977566
BTW nr.: NL003006290B61

Locatie

Shining Eyes Coaching & Training is gevestigd in Deventer. Sessies vinden voornamelijk plaats op locaties buiten (denk aan bos, natuurgebied, park, e.d.) en zijn derhalve niet gebonden aan een vaste standplaats of omgeving.

Contactgegevens

Shining Eyes Coaching & Training

E: birgit@shining-eyes.nl
T: +31628437479
KvK: 84977566
BTW nr.: NL003006290B61

Locatie

Shining Eyes Coaching & Training is gevestigd in Deventer. Sessies vinden voornamelijk plaats op locaties buiten (denk aan bos, natuurgebied, park, e.d.) en zijn derhalve niet gebonden aan een vaste standplaats of omgeving.

Algemene Informatie

Bewustzijn en zingeving

In veel studies is aangetoond dat een scherper bewustzijn en een grotere focus op zingeving sterk bijdragen aan geluk. Toch rennen we maar door en staan we te weinig stil bij wat er gebeurt in ons leven. Is dit bij jou ook het geval en wil je dit veranderen? Samen met de coach kijk je naar je werk en leven. Je observeert je gedachten en gevoelens en de betekenis daarvan voor jouw welbevinden. Dankzij dit bewustzijn verstevig je het contact met jezelf en sta je (weer) aan het roer van je eigen leven. Ook als er tegenslagen en uitdagingen op je pad komen.

Veerkracht

Soms heb je het gevoel dat het elastiek te veel is uitgerekt. Je krijgt jezelf niet meer ‘opgepept’ en kleine gebeurtenissen kunnen je al van streek maken. Je incasseringsvermogen lijkt uitgeput en je krijgt steeds vaker te horen dat je je druk maakt ‘om niks’. Coaching kan je helpen om meer veerkracht te ontwikkelen. Je bent je meer bewust van je valkuilen en kunt de uitdagingen van het leven en werk weer makkelijker aan. Door samen met de coach te kijken naar onderliggende patronen, neemt je veerkracht niet alleen op de korte maar ook op de lange termijn toe.

Balans werk en privé

Een goede balans tussen werk en privé… Je weet dat het belangrijk is, maar krijgt het niet goed voor elkaar. ‘s Avonds ben je uitgeblust. En op je werk functioneer je minder goed dan je zou willen. Met de coach onderzoek je de balans in je leven. Je ontdekt welke valkuilen of stressoren de balans verstoren. Je kijkt naar je energie en de verdeling ervan. En je leert hoe je anders kunt aankijken tegen verplichtingen en waar de ruimte zit voor een gezondere balans. Dat geeft energie.

Communicatie en interactie

Miscommunicatie, een misverstand, irritaties… Het is niet vreemd als je hier wel eens mee te maken krijgt. We luisteren soms maar half, vullen in voor de ander of zijn gewoonweg niet duidelijk in onze communicatie. Met je coach onderzoek je hoe effectief jouw wijze van communiceren is en hoe de interactie met anderen verloopt. Ben je zuiver en bewust in je waarneming? Wordt je boodschap goed begrepen en bereik je wat je wilt met je gesprekken? Zorg je voor een goede balans tussen praten en diepgaand luisteren? Met coaching ben je snel bij de kern en dat levert je veel op.